Vad skrämmer dig?

okt 14, 2022

Alla har vi något som skrämmer oss! Kanske är du rädd för mörkret, småkryp eller så är det clowner som får dina hår i nacken att resa sig? Oavsett får du vara på din vakt nu när halloweenfirandet börjar närma sig.

Något som skrämmer mig är masker och dräkter där man inte ser vem personen är. Det spelar ingen roll om dräkten föreställer en vänlig karaktär, ser man inte personen bakom för att det är en heltäckande dräkt så tycker jag att det är läskigt. Vet egentligen inte varför, för jag har inte varit med om något traumatiskt som borde gjort mig rädd utan jag tycker bara det är otäckt när jag inte kan se vem som ”döljer” sig i dräkten eller bakom masken.

Halloween är ju ett sådant tillfälle där folk klär ut sig och det finns en uppsjö av kostymer på marknaden. Vissa läskigare och obehaligare än andra. En karaktär som hängt med länge och som flera generationer känner till är Halloween filmernas egna Michael Myers. Egentligen är hans dräkt inget speciellt. Han har en motoroverall på sig som han enligt storyn tog från en lastbilschaufför men tillsammans med sin vita uttryckslösa mask har han blivit en ikonisk gestalt som många tycker är obehaglig och som fått komma till liv på otaliga maskeradfester. 

Michael Myers karaktären

I Michael Myers fall kanske masken blir läskigare för att man vet historien bakom. Hur en sexårig pojke erkänner att han hör röster i huvudet som säger till honom att hata människor. Hur mardrömmarna han drömmer på nätterna får honom till slut att mörda sin syster med en kökskniv. Han blir då inlåst på ett mentalsjukhus och sitter där i femton år och enligt sin psykiater borde sitta inlåst på livstid eftersom han inte borde gå lös i samhället. Men till Dr Loomis fasa lyckas Myers rymma och man får följa hans massaker i sin gamla hemstad.

Det jag tycker är värst med hans vita mask är inte bara att den döljer hans riktiga ansikte utan att den ser ut som ett människoansikte men är helt uttryckslöst. Jämför man med en clownmask eller Jansons hockeymask har de egentligen ett uttryck som påvisar en känsla eller ingen möjlighet att utrycka något alls. Hellre en hockeymask som varken har mun eller ansiktsdrag jämfört med Myers mask                     .

Vad ska du klä ut dig till på halloween? Jag själv ska klä ut mig till blodig pirat när jag och min fru ska på en halloweenfest som hennes kollega anordnar.

Fler inlägg från Kapten Lindström